CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, June 19, 2008

BAITUL MUSLIM


Malam itu saya bermalam di bilik sahabat. Jauh juga dari kolej saya. Hurm, sengaja hendak tukar angin. Utamanya mereka ini adalah sahabat satu tarbiyyah dengan saya. Sedikit sebanyak ia memberi peluang kepada kami untuk terus berbincang agenda-agenda dakwah yang akan datang.

“ izzah dah dapat form baitul muslim?” seorang ukhti bertanya. Suasana rancak berdiskusi tadi, tiba-tiba jadi sepi. Semua mata memandang.

“ belum, err, belum lagi memerlukan ke arah itu kak”. Sekadar-kadar membalas.

“ oh, tunggulah, nanti dah sampai waktunya, ada yang akan bagi form tu”

“ akak dah dapat?” dia geleng tetapi senyum. Akak..akak..

**************************************

Biarlah persoalan tentang proses baitul muslim itu menjadi rahsia dahulu. Selebihnya anda sendiri yang harus mencari supaya ia tidaklah datang daripada satu pihak sahaja.

Baiklah.

Mungkin tulisan saya kali ini lebih terarah kepada beberapa soalan sahabat-sahabat tentang entri-entri saya sebelum ini yang berbaur pernikahan. Bukanlah bererti saya ingin memberi apa-apa hint untuk bernikah tetapi rasa keperluan untuk saya untuk membicarakan hal ini setelah mengikuti halaqah yang topiknya membincangkan, bagaimana membentuk baitul muslim.

Mungkin ada antara kita yang mengatakan:

“ apelah time study nak cakap pasal kahwin-kahwin ni"
Asalnya, saya sendiri tidak juga berminat membincangkan hal-hal begini. Apatahlagi dalam keadaan sekarang yang menuntut saya untuk tumpukan pada impian saya dahulu. Harus diingat, bukan bermakna apabila kita berbicara soal kahwin maka ia menandakan kita dah nak kahwin. Jauh sekali.

Saya memandang segala keburukan sahsiah remaja sekarang adalah berpunca kepada kegagalan sebuah perkahwinan dalam membentuk keluarga yang Islami. Cuba fikirkan sbentar, kita ini jenis yang suka mencari cara mengatasi tetapi gagal menilai punca sesuatu masalah. Puncanya adalah institusi keluarga yang rosak sehingga merosakkan masyarakat.

Setujukah anda saya katakan, bejatnya akhlak anak-anak sekarang kerana anda salah memilih pasangan! Ya, jodoh itu Allah yang tentukan, tetapi apa guna Allah memberi kita akal, agama, dan hati untuk kita pertimbangkan setiap pilihan dalam hidup? Kita berhak untuk memilih, dan usaha serta doa itu mampu mengubah takdir.

Duhai wanita solehah, jawapan dan pilihan di tangan anda. Bukan bererti setiap lamaran yang datang harus diterima, anda berhak untuk memilih si dia yang dapat bersama-sama membentuk baitulmuslim. Jika anda mengimpikan baitulmuslim, saya percaya anda membayangkan sebuah keluarga yang berjemaah dalam solat, sebuah rumahtangga yang diimarahkan dengan tilawah Al-Qur’an, yang seorang isteri menjadi madrasah kepada pembentukan pekerti mulia anak-anak, juga seorang suami yang tegas dalam menekankan hukum-hukum agama terhadap anak-anak.

Adakah dengan wujudnya baitulmuslim sebegini anak-anak akan pandai membuang masa melepak dengan kawan-kawan, senyap-senyap mencuri dan merokok, berlumba haram di jalanan, berhubung mesra dengan pasangan, akhirnya bermalam di disko-disko sambil mabuk sehingga tidak kenal apa itu subuh. Tidak cukup itu, berapa banyak kes-kes bunuh dan rogol secara kejam berbuah-buah di negara kita. Ya, itu berpunca dari awalnya anda gagal dalam memilih pasangan! Tampak remeh bukan? Seakan tiada kaitan?

Saya juga ingin katakan, betapa pentingnya anda memilih mereka yang hidup dalam landasan dakwah, yang masanya tertumpu pada aktiviti dakwah untuk memulihkan umat. Supaya kita akan terus berada dalam suasana kerja para nabi iaitu turun menyeru umat untuk kembali mengenal Tuhan, mengingatkan mereka tentang hakikat kematian, dan memulihkan umat daripada wabak-wabak jahiliyyah yang dahulu memusnahkan tamaddun. Kerana itu saya ingin katakan tidak cukup andai anda memilih dia seorang hafiz, seorang yang selalu berjemaah di masjid, seorang yang berpakaian cukup islamik, tetapi ibadahnya itu hanya untuk dirinya sendiri, sedang pada umat?

Di manakan ciri-ciri khalifah yang Allah maksudkan? Yang menyeru manusia kepada kebaikan dan mencegah manusia daripada kejahatan. Sedang nabi bersabda bahawa agama itu nasihat! Adakah dengan mempertingkatkan ibadah seorang diri anda telah menyempurnakan agama? Maaf, saya tidak mengatakan mereka begini tiada nilai di sisi Allah, bahkan Allah lebih mengetahui setiap bahagian untuk hambanya. Cuma , saya ingin cungkilkan kesedaran kalian tentang kepentingan fikrah dakwah.kepentingan meneruskan kerja para nabi.

Di sinilah saya yakin kepimpinan seorang lelaki dan wanita itu teruji jika mahu memimpin sebuah keluarga. Jika fikrah kita sudah terdidik menjadi sensitif dengan segala maksiat,dan berusaha mencegahnya, secara tidak langsung kita akan teranjur untuk mengutamakan pasangan dan anak-anak agar jauh daripada maksiat. Dari sinilah kita akan membawa mereka mengenal dunia dakwah dan akhirnya jatuh cinta untuk bersama-sama dengan para nabi untuk terus menyelamatkan manusia. Inilah baitul muslim yang dimaksudkan.

0 Pendapat: