CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, December 1, 2007

DEAN LIST ATAU DEEN LIST?


Bangga bukan apabila kita dinobatkan sebagai pelajar dean list? Mana tidaknya, antara ratusan pelajar yang menuntut dalam fakulti tersebut, kita Berjaya menggondol title dean list. Apatahlagi, ianya menjadi satu tradisi di fakulti undang-undang UIA, kesemua pelajar dean list bagi setiap semester akan dianugerahkan sijil penghargaan oleh dekan di hadapan semua pelajar baru. Wah! Sudah pastinya mereka menjadi pujaan pelajar-pelajar baru ini.

DEEN LIST?

“ deen list macam mana? dapat?”

Aduh, bagaimana pula hendak mendapat deen list yang ini? Kalau orang bertanya kita bagaimana boleh dapat dean list, mungkin ada antara kita yang boleh senaraikan hampir semuka kertas tips-tips kejayaannya.

- baca topik sebelum ke kelas

- tumpu perhatian ketika lecturer mengajar

-buat note lepas habis lecture

-buat discussion dengan kawan-kawan

-aktif dalam kelas dan rajin bertanya pada yang arif

Hah, itu baru sedikit yang saya berikan. Mungkin anda yang lebih cemerlang, mampu memberikannya lebih. Menjadi seorang yang cemerlang dalam pelajaran menjadi tuntutan dalam Islam. Sehingga Rasulullah bersabda :


“ barangsiapa inginkan dunia maka hendaklah dengan ilmu, barangsiapa inginkan akhirat maka hendaklah dengan ilmu dan barangsiapa inginkan kedua-duanya hendaklah dengan ilmu”

Begitu sekali Islam mengagungkan ilmu! Sehingga lahirnya ilmuan-ilmuan Islam yang cukup ternama dengan kesemua lapangan ilmu. Tidak kira ilmu perubatan, matematik, fizik, juga lapangan ilmu fiqh, hadith, tasawuf dan sebagainya. Siapa yang tidak kenal dengan Ibnu Sina,Ibnu Rushd, Al-Farabi, Al-Biruni, Al-Razi, Al-Ghazali, Ibnu Taimiyyah,Ibnu Qayyim dan ramai lagi ilmuwan islam yang lain. Mereka ini bukan sahaja layak dinobatkan dean list tetapi juga mereka sangat unggul dalam deen list.

Namun, apa yang menyedihkan sekarang ini, ramai yang berkejar-kejaran ingin mendapat dean list tetapi tercicir dalam mendapat deen list. Kita bertungkus lumus dari pagi hingga ke malam menghadap buku. Boleh dikatakan kita adalah tetamu tetap perpustakaan. Buku apa yang kita tidak pernah baca, hampir kesemua tulisan ‘author’ kita hafal. Tinggal lagi soalan peperiksaan tidak keluar semua topic, jika tidak segala macam ilmu dapat dimuntahkan. Wah, tahniah saya ucapkan kepada mereka ini kerana mempunyai stamina study yang begitu hebat.

NAMUN SAYANGNYA..

Mana hilangnya stamina untuk skor deen list? Jika solat lima waktu tidak pernah cukup sehari, jika Al-Qur’an sudah berhabuk terperosok di dalam almari, jika majlis agama dianggap tempat membuang masa, jika hati terasa lelah untuk membuat ibadah , maka kitalah orang yang paling gagal dalam hidup. Adakah kita fikir Tuhan yang memberikan kejayaan dalam pelajaran adalah berbeza daripada Tuhan yang kita memohon doa dalam solat?

“ janganlah kamu bersedih hati sedang kamu adalah orang yang paling tinggi darjatnya sekiranya kamu orang yang beriman”- al-tanzil-

Begitu Allah mengangkat darjat orang yang teguh imannya! Jadi, adakah janji Tuhan sebegini adalah dusta?

Apa yang lebih menyedihkan saya apabila seseorang yang mengikut tarbiyah dan usrah, masih lagi beralasan ‘hendak studi’ bagi meminta excuse untuk tidak hadir usrah. Adakah janji Allah untuk merahmati mereka yang menghadiri majlis ilmu adalah janji yang palsu juga? Adakah ada Tuhan lain yang memberi rezeki kepada mereka?

Firman Allah :

“ walau berkumpulnya seluruh umat di alam ini untuk memberi kebaikan padamu, maka ianya tidak akan berlaku melainkan dengan keizinanNya”

Mungkin ada juga yang mempersoalkan :

“dia tu tak lah alim pun, tapi asyik skor dean list je”

Anda pernah mendengar kisah Firaun? Kisah Qarun? Begudang-gudang harta dan kemegahan Allah kurniakan kepada mereka sedangkan mereka kufur dengan nikmatnya . Namun Allah masih jua melimpahkan mereka dengan harta dan kekayaan. Inilah istidraj! Nikmat yang diberikan kepada mereka untuk lebih menyesatkan lagi mereka. Nauzubillah!

Mudah-mudahan kita dijauhkan oleh daripada golongan yang disesatkan dengan nikmatnya.

“dan kami pecahkan mereka di dunia menjadi beberapa golongan ; di antaranya adalah golongan yang soleh dan golongan yang sebaliknya, dan kami uji mereka dengan nikmat yang baik-baik dan bencana yang buruk-buruk, agar mereka kembali kepada kebenaran- al-a’raf: 168

KESIMPULAN

Andai ingin dianugerahkan dean list biarlah juga kita cemerlang untuk mendapat deen list. Masih ramai mereka yang baik agamanya namun masih cemerlang dalam pelajaran. Inilah contoh nikmat yang Allah anugerahkan buat mereka yang syukur dengan pemberiannya. Namun andai anda masih belum Berjaya, berusahalah untuk memperoleh deen list kerana anda lebih Berjaya daripada mereka yang cemerlang dalam pelajaran tetapi gagal mendapat tempat dalam menempah syurgaNya!

Moga Allah juga menganugerahkan deen list kepada kita! (",)

10 Pendapat:

CresceNet said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

masri said...

Ul eih howa? mush fahm hagah khalis.eih lughah dih?enti fahim kalamuh? helwah awi.miyah2.
wa es- safhat ed- dean ba'ah bardhu quais.wa ehna talabna min rabbena syahadatuh en ehna 'ibaduh.alasyan ehna syahadna la ilaha illa allah.
sadak ha bi albak.kallimha bi lisanak we amalha bi edak.masyai..
taib, salamun alekum.

NuRiZz said...

assalamu'alaikum
there are both languages dat i fail 2 understand. i never understand french but i do understand arab fushah only. anyway, thanx for ur comments and i will try understand them.perhaps.

thank you ya!

azree mh said...

Hurm. Tu bukan komen tu yang crescenet tulis. Spam tu.. Baik delete.

qurratun'ayun said...

Izzah.>>>> I GOT UUU..........

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]where can i buy microsoft software, [url=http://firgonbares.net/]nero 9 cracks[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] nero 9 software educational software distributor
educational software sales [url=http://firgonbares.net/]virus software to buy[/url] order softwares
[url=http://firgonbares.net/]buy used software[/url] microsoft office 2003 updates
[url=http://firgonbares.net/]kaspersky anti-virus personal[/url] adobe website design software
coreldraw 12 graphics suite downloads [url=http://firgonbares.net/]microsoft office 2003 serial[/b]

Anonymous said...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]ip spoofing windows xp, [url=http://sunkomutors.net/]software sold in canada[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] cheapest software in discount oem software net
downloadable software applications [url=http://sunkomutors.net/]Master Collection Retail Price[/url] can oem software
[url=http://sunkomutors.net/]software support price[/url] buy photoshop express
[url=http://sunkomutors.net/]corel draw graphics suite x4 coreldraw manual[/url] discount microsoft office professional
latest educational software [url=http://sunkomutors.net/]retail store layout software[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]cheap anti virus software, [url=http://murudobaros.net/]site to buy software[/url]
[url=http://murudobaros.net/]pc software downloads[/url] latest software downloads nero 9 software
adobe acrobat 9 distiller trouble [url=http://murudobaros.net/]discounted office software[/url] discounts microsoft office
[url=http://murudobaros.net/]software to purchase in[/url] dreamweaver to buy
[url=http://murudobaros.net/]adobe software classes[/url] filemaker pro apple version 9 downloads
how to buy photoshop [url=http://murudobaros.net/]educational software solutions[/b]

Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]macromedia authorware software, [url=http://vonmertoes.net/]source academic software[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] i buy oem software online software reseller
adobe photoshop cs4 serial number crack [url=http://bariossetos.net/]software freeware downloads[/url] lap top loaded with adobe photoshop cs4
[url=http://bariossetos.net/]agent office software[/url] hacked adobe acrobat 9 pro
[url=http://vonmertoes.net/]microsoft office 2007 enterprise blue edition[/url] free autocad viewer
acdsee photo [url=http://bariossetos.net/]Suite X4 Retail Price[/b]

Anonymous said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]kaspersky black2white, [url=http://vonmertoes.net/]buy photoshop and[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] buy softwares buy softwares online
11 Mac StuffIt [url=http://hopresovees.net/]software stores[/url] computer software retail stores
[url=http://vonmertoes.net/]free educational software[/url] filemaker pro 10 windows torrent
[url=http://bariossetos.net/]student discount on software[/url] free nero software
i buy macromedia flash [url=http://hopresovees.net/]discounted kaspersky[/b]